Wetenschapsknooppunt Zeeland is een samenwerkingsverband tussen het University College Roosevelt, Zeeuwse basisscholen en andere partners die actief zijn op het gebied van onderwijs in de regio. 


Doel van het wetenschapsknoop-punt is om kinderen enthousiast te maken voor de wetenschap door activiteiten te organiseren, actief samen te werken en kennis uit te wisselen.

ucr.nl

uu.nl

Nieuws

September 2017

Ook dit jaar weer laboratoriumklas tijdens Wetenschapsdag op 7 oktober in de ZB!

De Wetenschapsdag is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door de ZB dat plaatsvindt op de zaterdag van het Weekend van de Wetenschap (voorheen: Oktober Kennismaand). Op deze dag kunnen kinderen naar de bibliotheek komen en deelnemen aan allerlei activiteiten. Het Wetenschapsknooppunt Zeeland verzorgt elk jaar één van deze activiteiten. Wegens het grote success is dat ook dit jaar weer de laboratoriumklas, waar je wordt opgeleid tot bacteriejager! Kom langs en doe mee! Er zijn vijf rondes met elk plek voor 15 kinderen. VOL = VOL!

Inschrijving Kids College 4 oktober geopend!

De zomervakantie én de zomer liggen achter ons, dus het is weer tijd voor de Kids Colleges! Het eerste Kids College van dit schooljaar vindt plaats op woensdag 4 oktober van 14:00 tot 15:30 uur. In het kader van de Kinderboekenweek, met als thema “Griezelen” komt schrijver Marcel van Driel op bezoek. Hij komt vertellen hoe je een verhaal schrijft en hoe je deze spannend en griezelig maakt. Kijk voor meer informatie op deze pagina. Geef je voor 3 oktober op door een mailtje te sturen naar info@wkzeeland.nl

Juni 2017

EXTRA Kids College over Michiel de Ruyter en de tocht naar Chatham!

Pssssst! Lees snel verder! Ik heb iets heel bijzonders voor jullie!

Volgende week opent er in het Maritiem Muzeeum in Vlissingen een tentoonstelling over de legendarische tocht van Admiraal de Ruyter naar Chatham, een spectaculaire zeeslag tegen de Engelsen 350 jaar geleden. Om dit te vieren komt een afstammeling (de 12de generatie maar liefst) van Michiel de Ruyter naar Zeeland om aan jullie een Kids College te geven. Deze achter-, achter-, achterkleinzoon is niet alleen familie van Michiel de Ruyter, maar ook nog eens een hele goede en grappige verteller! En voor de deelnemende kinderen heeft hij ook nog eens een cadeautje!

LET OP! Dit Kids College is NIET op woensdagmiddag maar op dinsdagmiddag en is van 15:30 tot 16:30 uur! Het is wel weer gewoon in de Aula van de ZB. Lees voor meer informatie de beschrijving van het college op deze pagina.

Schrijf je in door een email te sturen naar info@wkzeeland. Deelname is zoals altijd gratis, maar wees er snel bij want vol = vol! Je kunt je opgeven tot uiterlijk vrijdag 16 juni 10:00 uur ‘s ochtends!

April 2017

Inschrijving Kids College 10 mei geopend!

Na de meivakantie is het alweer tijd voor het volgende Kids College! Dit keer gaan we het hebben over de gevangenschap. Wil je erbij zijn? Stuur een mailtje naar info@wkzeeland.nl. Kijk voor meer informatie op de Kids College pagina van deze website!

Maart 2017

Inschrijving Kids College 5 april geopend!

Over twee weken is alweer het volgende Kids College! We krijgen deze keer een echte archeoloog op bezoek. Bernard Meijlink gaat ons laten zien wat er in Middelburg allemaal in de grond te vinden is. En wat je daarmee kan. Deze lezing gaat hij ook geven voor volwassen in het kader van Middelburg 800, dus wij zijn superblij dat hij dit ook voor jullie wil doen. En voor jullie maakt hij het natuurlijk veel leuker! Misschien neemt hij zelfs wel een echte schedel mee! Wil je erbij zijn? Stuur een mailtje naar info@wkzeeland.nl. Kijk voor meer informatie op de Kids College pagina van deze website!

Februari 2017

Inschrijving Kids College 1 maart geopend!

Over een maandje is het alweer tijd voor het volgende Kids College! Dit keer gaan we het hebben scheepsbouw; iemand van Damen Schelde Naval Shipbuilding komt vertellen hoe het er vroeger aan toe ging en hoe het er nu aan toe gaat aan boord van een schip. Wil je erbij zijn? Stuur een mailtje naar info@wkzeeland.nl. Kijk voor meer informatie op de Kids College pagina van deze website!

Januari 2017

Inschrijving Kids College 1 februari geopend!

Over 3 weken is het alweer tijd voor het eerste Kids College van dit jaar! Dit keer gaan we het hebben over de Kelten, Asterix, Obelix en Brigit. Wil je erbij zijn? Stuur een mailtje naar info@wkzeeland.nl. Kijk voor meer informatie op de Kids College pagina van deze website!

November 2016

Inschrijving Kids College 30 november geopend!

Eind deze maand is het alweer tijd voor het laatste Kids College van dit jaar! Dit keer gaan we het hebben over elektriciteit. Wil je erbij zijn? Stuur een mailtje naar info@wkzeeland.nl. Kijk voor meer informatie op de Kids College pagina van deze website!

Oktober 2016

Nieuwe datum Kids College “PLANTaardig”!

Het is gelukt! De nieuwe datum voor het Kids College “PLANTaardig” is woensdag 2 november! Geef je op voor dit college door een email te sturen naar info@wkzeeland.nl!

Resultaten kweekjes Wetenschapsdag 2016 online!

De foto’s van de opgekweekte samples staan online! Kijk voor het volledige overzicht van alle kweekjes en een sfeerimpressie op deze pagina, of zoek je eigen groep hieronder:

De eerste foto op elke pagina is een overzicht van de onderzochte locaties. Daarna vind je de groepsfoto. De laatste foto’s op elke pagina zijn van het handen wassen.

Kids College “PLANTaardig” geannuleerd!

Door omstandigheden kan het college aanstaande woensdag 5 oktober over planten NIET doorgaan. We zoeken zo snel mogelijk naar een nieuwe datum!

September 2016

Inschrijving Kids College “PLAntaardig!” geopend!

Het eerste Kids College van dit schooljaar gaat over planten! Iemand die superveel verstand heeft van planten komt vertellen wat je allemaal met planten kunt doen, wat planten nodig hebben en hoe je het beste voor planten kunt zorgen. Ben jij er ook weer bij? Schrijf je dan nu in door een email te sturen naar info@wkzeeland.nl! Kijk voor meer informatie over dit en andere Kids Colleges op deze pagina.

September 2016

Data Kids Colleges najaar 2016 bekend!

Ook dit najaar organiseert het Wetenschapsknooppunt Zeeland in samenwerking met de ZB Kids Colleges over uiteenlopende superinteressante onderwerpen voor leerlingen in de bovenbouw van de basisschool. De Kids Colleges zijn gepland op 5 oktober, 9 november en 30 november.  Hou de website in de gaten voor de onderwerpen!

Juni 2016

Inschrijving Kids College “Eigen Baas!” open!

Het laatste Kids College van dit schooljaar gaat over heel bijzonder onderwerp, namelijk over ondernemen. Een echte onderneemster komt vertellen hoe je een Eigen bedrijf of zet en wat daar allemaal bij komt kijken. Ben jij er ook weer bij? Schrijf je dan nu in door een email te sturen naar info@wkzeeland.nl!

Kijk voor meer informatie over dit en de andere Kids Colleges op deze pagina!

Mei 2016

Let op! Nieuwe datum Kids College juli!

Omdat we niet te dicht op de zomervakantie willen zitten, hebben we het college in juli een weekje vervroegd naar 29 juni. Passen jullie het aan in je agenda?

Kijk voor meer informatie over de Kids Colleges op deze pagina!

April 2016

Kids Colleges mei en juni bekend!

De Kids Colleges in februari, maart en april waren een groot succes! Vonden jullie het ook zo leuk? Ook de komende maanden staan er natuurlijk weer Kids Colleges op het programma. De onderwerpen voor mei en juni zijn nu bekend. Ben jij er ook weer bij? Let op! In mei is het Kids College vanwege de meivakantie niet op de eerste, maar op de derde woensdagmiddag van de maand!

Kijk voor meer informatie over de Kids Colleges van mei en juni op deze pagina!

Januari 2016

Nieuw programma Kids Colleges bekend!

Ook dit jaar organiseren we weer elke eerste woensdagmiddag van de maand een Kids College over een interessant onderwerp. De data tot aan de zomervakantie zijn alvast bekend (onder voorbehoud natuurlijk) en de onderwerpen voor de eerste drie staan ook vast. Let op! In april en mei is het Kids College niet op de eerste, maar op de tweede woensdagmiddag van de maand!

Kijk voor meer informatie over de eerste drie Kids Colleges van dit jaar op deze pagina!

November 2015

Foto’s André Kuipers Collegetour in Terneuzen online!

Op vrijdag 20 november vond deel drie van de collegetour van André Kuipers in Zeeland plaats. Deze keer was het in Terneuzen voor scholen van Zeeuws-Vlaanderen en Tholen. André Kuipers vertelde in de ochtend een prachtig verhaal over zijn avonturen in de ruimte en ’s middags gingen de leerlingen zelf aan de slag met allerlei workshops op het gebied van wetenschap en techniek.

Kijk voor een kort verslag en de foto’s op deze pagina!

Oktober 2015

Resultaten Wetenschapsdag 2015 online!

Ook dit jaar was het Wetenschapsknooppunt weer aanwezig op de Wetenschapsdag in de Zeeuwse Bibliotheek. De monsters die op deze superleuke dag door de kinderen zijn gemaakt, zijn afgelopen week opgekweekt in een echt laboratorium en alle foto’s staan nu online. Kijk voor de resultaten op deze pagina.

September 2015

Kids Colleges Najaar 2015 bekend!

Ook dit schooljaar organiseren we weer een aantal supertoffe kids colleges voor jullie. Dit keer gaan we het hebben over programmeren, dinosaurussen en mensenrechten. Ben jij er ook weer bij? Stuur een email naar info@wkzeeland.nl om je op te geven. Kijk voor meer informatie op de Kids College pagina.

Juni 2015

Foto’s André Kuipers in Zierikzee online!

Op maandag 8 juni vond deel twee van de collegetour van André Kuipers in Zeeland plaats! De locatie was deze keer de Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee en er waren 13 scholen aanwezig afkomstig van Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en Zuid-Beveland. André Kuipers vertelde in de ochtend een prachtig verhaal over zijn avonturen in de ruimte en ’s middags gingen de leerlingen zelf aan de slag met allerlei workshops op het gebied van wetenschap en techniek.

Kijk voor een kort verslag en de foto’s op deze pagina!

April 2015

Data Collegetours André Kuipers bekend!

De eerste collegetour met André Kuipers in Middelburg voor Walcherse basisscholen was een groot succes (kijk voor een kort verslag en de foto’s op deze pagina)! Natuurlijk komt André ook nog naar Zeeland voor de scholen in de Oosterschelderegio (Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en Zuid-Beveland) én Zeeuws-Vlaanderen & Tholen. Er is voor gekozen om Tholen bij de derde editie te voegen om een eerlijkere verdeling van het aantal scholen te krijgen. Zo hebben scholen meer kans om deel te kunnen nemen!

De data voor deze collegetours zijn nu ook bekend: op maandag 8 juni komt André Kuipers naar Zierikzee om leerlingen in groep 7 uit de Oosterschelderegio enthousiast te maken voor techniek en wetenschap en op vrijdag 20 november komt hij hetzelfde doen in Terneuzen voor kinderen uit Zeeuws-Vlaanderen en Tholen. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Maart 2015

Nieuwe Kids Colleges op de agenda!

Het programma voor de volgende drie Kids Colleges is bekend! Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Data nieuwe Kids Colleges bekend!

Ook dit voorjaar organiseert het Wetenschapsknooppunt Zeeland in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek weer een aantal Kids Colleges. Op dit moment zijn we nog druk bezig om het programma samen te stellen, maar de data zijn wel alvast bekend! De volgende vier Kids Colleges zijn gepland op 8 april, 6 mei, 3 juni en 20 juni. Zet je het alvast in je agenda? We gaan het dit keer hebben over dieren, migratie en de Tour de France.

Hou deze website in de gaten voor het precieze programma! Wil je op de hoogte gehouden worden over de Kids Colleges? Stuur dan een email naar info@wkzeeland.nl en dan zetten we je op de mailinglijst!

Kijk voor meer informatie en de onderwerpen van vorige Kids Colleges op deze pagina.

André Kuipers in Middelburg!

Op vrijdag 6 maart had iedereen wel in groep 7 willen zitten! André Kuipers was die ochtend namelijk in Middelburg en vertelde een prachtig verhaal over zijn avonturen in de ruimte.

Kijk voor een kort verslag en de foto’s op deze pagina.

Januari 2015

André Kuipers komt naar Zeeland!

In 2015 komt astronaut André Kuipers op uitnodiging van het Wetenschapsknooppunt Zeeland en de stuurgroep ‘Talent in Zicht’ maar liefst drie keer naar Zeeland met als missie zoveel mogelijk basisschoolleerlingen te interesseren voor wetenschap en techniek! Platform Bèta Techniek (PBT) biedt in het kader van het Techniekpact leerlingen in groep 7 van het basisonderwijs de mogelijkheid om tijdens een collegetour kennis te maken met Nederlands beroemdste ruimtereiziger. De data zijn:

  • 6 maart 2015: Middelburg – regio Walcheren
  • najaar 2015: Terneuzen – regio Zeeuws-Vlaanderen
  • najaar 2015: Oosterschelderegio (Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Zuid-Beveland en Tholen)

Kijk voor meer informatie over de André Kuipers Collegetour op deze pagina.

December 2014

Twee nieuwe Kids Colleges op de agenda!

Ook dit voorjaar organiseert het Wetenschapsknooppunt Zeeland in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek weer een aantal Kids Colleges. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • 7 januari 2015: Het raadsel van alles wat leeft (door schrijver Jan Paul Schutten)
  • 4 februari 2015: LEGO-cologie

Aanmelden kan door een email te sturen met je voor- en achternaam, je groep, je school en naar welk Kids College je wilt komen naar: info@wkzeeland.nl. Kijk voor meer informatie over de Kids Colleges op deze pagina.

Oktober 2014

Foto’s opgekweekte samples Wetenschapsdag 2014 online!

De foto’s van de opgekweekte samples staan online!

De eerste foto op elke pagina is een overzicht van de onderzochte locaties. De laatste drie foto’s op elke pagina zijn van het handen wassen.

Foto’s Wetenschapsdag 2014

Tijdens de Wetenschapsdag op 4 oktober in de Zeeuwse Bibliotheek hebben onze junior bacteriejagers monsters genomen van vieze en schone plekken in de bibliotheek. Deze monsters worden de komende week opgekweekt in een echt laboratorium waarna we de resultaten online zullen zetten. We verwachten dat de resultaten rond 17 oktober online zullen staan, dus houd deze website goed in de gaten!

Wel staan er een aantal foto’s van de dag zelf online. Klik hier om deze foto’s te bekijken.

Drie nieuwe Kids Colleges op de agenda!

Ook dit najaar organiseert het Wetenschapsknooppunt Zeeland in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek weer een aantal Kids Colleges. De volgende onderwerpen komen er dit jaar nog aan bod:

  • 15 Oktober 2014: Wat zit er in je hoofd?
  • 5 November 2014: Van botjes en beentjes
  • 3 December 2014: Vampierfilms

Aanmelden kan door een email te sturen met je voor- en achternaam, je groep, je school en naar welk Kids College je wilt komen naar: info@wkzeeland.nl. Kijk voor meer informatie over de Kids Colleges op deze pagina.

Wetenschapsdag in de Zeeuwse bibliotheek!

Op zaterdag 4 oktober is het weer zover: de Wetenschapsdag! Dit jaarlijks terugkerende evenement wordt georganiseerd door de Zeeuwse Bibliotheek vindt plaats op de zaterdag van het Weekend van de Wetenschap (voorheen: Oktober Kennismaand). Op deze dag kunnen kinderen naar de bibliotheek komen en deelnemen aan allerlei activiteiten. Het Wetenschapsknooppunt Zeeland verzorgt elk jaar één van deze activiteiten.

Dit jaar kun je aan de slag als bacteriejager in de laboratoriumklas! Ga op zoek naar plaatsen in de bibliotheek waarvan jij denkt dat ze heel schoon zijn of juist heel erg vies. In het laboratorium hebben we een tijdmachine, zodat we meteen de uitslag weten. De laboratoriumklas gaat vijf keer open: om 10:00, 11:15, 13:00, 14:00 en 15:00. Er passen maar 14 kinderen in een klas dus wees er snel bij om je aan te melden!

September 2014

Website Wetenschapsknooppunt Zeeland online!

De nieuwe website Wetenschapsknooppunt Zeeland is online!